Posted in Všechno
Přijdete na setkání se svými přáteli a všimnete si něčeho trochu jiného. Stůl je plný menších lahví a tulipánových sklenic s tvrdými stonky místo obvyklých sklenic na víno. Jakmile se zlatá tekutina nalije do sklenice, vůně je ohromující, ale nádherně ohromující. Vnímáte ji všemi smysly, víříte v puse, degustujete. Baví vás to.
Všichni okolo diskutují o tom, jak byly lahve po celá léta skladovány, odkud pocházejí chutě, jak jsou vyráběny a jak si stále užíváte zlatou tekutinu s tím, co ve skle vypadá jako pemza. Ochutnávky whisky jsou stále častější, protože lidé objevují a oceňují množství chutí, které k různým odrůdám whisky patří.
Každý je obeznámen s ochutnávkou vín, ale s rostoucí popularitou whisky se v blízké budoucnosti ocitnete i u opravdové degustace whisky. Je snadné si whisky vychutnat, když existuje tak velká rozmanitost. Whisky lze destilovat v několika různých formách, mít mnoho různých ingrediencí a stejně jako víno, může být skladována po různou dobu a vytváří tak mnoho dalších příchutí. Často se lidi vyhýbají whisky kvůli její intenzitě a pověsti, ale nenechte se zastrašit. Když se ocitnete na degustaci, ujistěte se, že si mezi jednotlivými whisky uděláte čas, abyste si vyčistili patro, abyste si mohli plně vychutnat každou další ochutnávku vaší whisky.
Sklenice ve tvaru tulipánů jsou považovány za nejlepší, protože whisky můžete vířit a uvolnit jeho příchuť a vůni, aniž by se nápoj rozlil. Vůně whisky bude také sedět u krku sklenice a umožní vám získat nejlepší přičichnutí. To také umožňuje whisky dýchat a poskytne vám plnější zážitek z chutí whisky.
Whisky může chutnat odlišně a více chutí může být uvolněno, když je chlazeno, spíše než podáváno při pokojové teplotě a naopak. Nezapomeňte to vyzkoušet oběma způsoby. Do whisky lze přilévat trochu vody, ale u některých tak může dojít ke ztrátě chutí. Můžete také použít Whisky kameny, aby se váš nápoj chladil, aniž by se do whisky přidávala voda.
Mnozí degustátoři whisky nepřemýšlejí nad kombinací whisky s jídlem, nicméně tato metoda je stále populárnější, protože se whisky zobrazuje na více nabídkách menu v restauracích a na více událostech. Čerstvá a jemná chuť Lowlandu single malt tvoří skvělou kombinaci s lehčími rybími pokrmy, zatímco bohatší whisky může být lépe spárována s červeným masem. Stejně jako u vína je možné i u lehčí a sladší whisky po večeři kombinovat s jakýmkoli dezertem nebo sladkým jídlem. Mnozí se rozhodnou pro skleničku whisky s ledem právě v kombinaci s dezertem.
Než si k whisky přičichnete, viřte ji ve sklenici, pohoupejte a polkněte, podržte ji na nejbližším světle a zjistěte, jak může nebo nemusí jiskřit. Dobrá whisky se ve světle leskne. Whisky, které byly skladovány déle, jsou také obecně tmavší a mají intenzivnější chuť.
Pamatujte, že pokud vám whisky nechutná, nemusíte ji pít! Mnoho lidí se cítí pod tlakem, že by měli mít rádi daný nápoj, zejména v ochutnávací atmosféře, ale to nemusí znamenat, že to, co zrovna pijete, vám musí zaručeně chutnat. Zkoušejte, dokud nenajdete ten, který je ideální pro vaše chuťové buňky.
Ochutnávka je hlavně o potěšení a prožívání nových příchutí a vyzkoušení nových věcí, takže nemusíte být nervózní a věnujte tomu svůj čas. Je důležité nechat whisky, u které se pokoušíte pohltit všechna zákoutí chutí, abyste si ji v klidu vychutnali a nikam jste nespěchali. Možná se vám nebude líbit whisky, o které všichni ostatní básní, ale nebojte se, chuťové buňky každého z nás jsou tak jedinečné a odlišné, že až svoji whisky najdete, budete o tom zaručeně vědět.
Pijte zodpovědně. A jako vždy: Dejte nám vědět, jak jste si vaši poslední degustaci užili, kde jste byli a která je momentálně vaše top 1 whisky.